A Workshop entitled “Mobile EU citizens integration – one for all, all for one!” under the European Programme entitled “UNITED” was organized in order to reinforce the inclusion of EU mobile citizens and their families into the political and societal life of the host countries and to increase their active involvement in democratic processes, particularly amongst under-represented groups such as women and young people and hosted by ASOCIATIA A.S.E.L. RO, in Bucharest, in Romania, at 23rd, 24th and 25th of September 2021.
The venue was the Hotel Continental Forum in Bucharest (Izvor str. 82-84, P.C. 030167), in Romania.
The Town was represented was Primaria Oarja, near Bucharest.
The consortium was consisted of 6 EU countries: Romania, Greece, Serbia, Croatia, Slovenia, Hungary and the partners were local public bodies (Municipalities), such as the Municipality of Breznicki Hum, a Local Public body in Croatia and Sopronkövesd Község Önkormányzata (Municipality of Sopronkövesd), as a Local Public body in Hungary that participated in several successful transnational initiatives, as well as NGOs that were represented a local authority (Municipality). In specific, those representative were the Social Innovation and Cohesion Institute (Fifty-Fifty), as a NGO that was represented the Municipality of Voio, in Kozani, in Greece., Danube 1245, as an Association of citizens that was represented the Municipality of Sremski Karlovci, in the South Bačka District, in Serbia, Zavod Boter, was represented the Municipality of Novo Mesto, in southeastern Slovenia.
In these 3-days activities were involved 60 participants, 10 from each partner with physical presence and the remaining >125 with online participation, given the backdrop of the COVID-19 restrictions and in case of a potential pandemic outbreak.
In this context, the first (1st) of the 3 days, at 23rd of September 2021, after the Registration of participants, a welcoming speech and greetings were delivered by Mr. Konstantinos Symeonidis, as the President of the Association A.S.E.L. RO.
After the presentation of the Agenda, there was an introduction of the participating bodies, specifically 1 representative from each organization, concerning the situation of EU mobile citizens integration in each one’s country.
Proceeding with the presentation of the Action and the whole Project, a speech was delivered by Mr. Stylianos Vasileiou regarding with the legislation and the administrative practices related to enabling democratic participation for mobile EU citizens and their rights, including voting rights, and responsibilities of EU mobile citizens.
The first day was closed with the participants’ declaration on their opinions and views and a social dinner in the evening in Bucharest.
The second day (2nd), at 24th of September 2021, was started with the relevant registration of participants and their departure to Primaria Oarja.
There, welcoming greetings were delivered by Mr. Constantin Bîlea, as the Mayor of Primaria Oarja. After that, they have taken place in a visit in the Oarja City Hall, in the Town Twinning Ceremony, as well as in a Visit in a local school.
Proceeding with a visit in the largest MDF Factory in Europe that has been impelemented, participants visited Curtea de Argeș, in order to have a tour guide in the Monastery and Kings’ graves. The second day was concluded with a social dinner in Bucharest.
Finally, the third day (3rd), at 25th of September 2021, was devoted to a tour guide in Bucharest, as well as for networking with local authorities and experts were invited, in order to give the opportunity to advice on major EU topics, including legislation and administrative practices related to enabling democratic participation for mobile EU citizens and the rights, including voting rights, and responsibilities of EU mobile citizens.
As the inclusion is a matter of the local governments and societies and it is important to ensure that municipal services are open to all residents and the cohesiveness of the more and more diverse populations, this workshop underlined that this project can be considered a tentative first glance at some of the problems concerned, considering the incomplete studies on the social and political impacts of EU free movement to date. Thought these activities, it has been pointed out the bringing together a wide range of partner towns in a town twinning event around EU mobile citizen’s integration.
« Mobile EU citizens integration – one for all, all for one!» |
« Mobile EU citizens integration – one for all, all for one!» |
« Mobile EU citizens integration – one for all, all for one!» |
« Mobile EU citizens integration – one for all, all for one!» |
Municipiul Oarja a participat activ la Workshop-ul „Integrarea cetățenilor UE mobili – unul pentru toți, toți pentru unul!”, în cadrul Programului european „UNIT”, a avut loc la București, în zilele de 23, 24 și 25 septembrie 2021
Un atelier intitulat „Integrarea cetățenilor mobili din UE – unul pentru toți, toți pentru unul!” în cadrul Programului european intitulat „UNIT” a fost organizat pentru a consolida includerea cetățenilor mobili din UE și a familiilor acestora în viața politică și societală a țărilor gazdă și pentru a crește implicarea lor activă în procesele democratice, în special în rândul grupurilor subreprezentate precum ca femei și tineri și găzduit de ASOCIATIA A.S.E.L. RO, în București, în România, la 23, 24 și 25 septembrie 2021.
Locul de desfasurare a fost Hotelul Continental Forum din Bucuresti (str. Izvor 82-84, P.C. 030167), in Romania.
Orașul reprezentat a fost Primaria Oarja, lângă București.
Consorțiul a fost format din 6 țări UE: România, Grecia, Serbia, Croația, Slovenia, Ungaria, iar partenerii au fost organisme publice locale (Municipii), precum Municipalitatea Breznicki Hum, un organism public local din Croația și Sopronkövesd Község Önkormányzata ( Municipalitatea Sopronkövesd), ca organism public local din Ungaria, care a participat la mai multe inițiative transnaționale de succes, precum și ONG-uri care au fost reprezentate de o autoritate locală (Municipiul). Mai exact, cei reprezentanți au fost Institutul de Inovare și Coeziune Socială (Fifty-Fifty), ca ONG care a reprezentat Municipiul Voio, în Kozani, în Grecia., Dunărea 1245, ca Asociație de cetățeni care a reprezentat Municipiul din Sremski Karlovci, în districtul Bačka de Sud, din Serbia, Zavod Boter, a fost reprezentat Municipiul Novo Mesto, din sud-estul Sloveniei.
În aceste activități de 3 zile au fost implicați 60 de participanți, 10 din fiecare partener cu prezență fizică și restul de >125 cu participare online, în contextul restricțiilor COVID-19 și în cazul unui potențial focar de pandemie.
În acest context, în prima (1) din cele 3 zile, la data de 23 septembrie 2021, după Înregistrarea participanților, a fost rostit un discurs de bun venit și salutări de către domnul Konstantinos Symeonidis, în calitate de Președinte al Asociației A.S.E.L. RO.
După prezentarea Agendei, a avut loc o prezentare a organismelor participante, în special 1 reprezentant al fiecărei organizații, cu privire la situația integrării cetățenilor mobili din UE în țara fiecăruia.
Continuând cu prezentarea Acțiunii și a întregului Proiect, dl Stylianos Vasileiou a susținut un discurs referitor la legislația și practicile administrative legate de facilitarea participării democratice a cetățenilor mobili din UE și drepturile acestora, inclusiv drepturile de vot și responsabilitățile UE. cetățeni mobili.
Prima zi a fost încheiată cu declarația participanților cu privire la opiniile și punctele de vedere și o cină socială seara la București.
A doua zi (a 2-a), la 24 septembrie 2021, a început cu înregistrarea corespunzătoare a participanților și plecarea acestora la Primaria Oarja.
Acolo au fost rostite salutări de bun venit de către domnul Constantin Bîlea, în calitate de Primar al Primăriei Oarja. După aceea, au avut loc într-o vizită în Primăria Oarja, în cadrul Ceremonia de înfrățire a orașelor, precum și într-o vizită la o școală locală.
Continuând cu o vizită în cea mai mare Fabrică de MDF din Europa care a fost implementată, participanții au vizitat Curtea de Argeș, pentru a avea un ghid turistic în Mănăstire și mormintele Regilor. A doua zi s-a încheiat cu o cină socială la București.
În cele din urmă, a treia zi (a 3-a), la 25 septembrie 2021, a fost dedicată unui ghid turistic în București, precum și pentru crearea de rețele cu autoritățile locale și au fost invitați experți, pentru a oferi posibilitatea de a oferi sfaturi pe teme majore ale UE, inclusiv legislația și practicile administrative legate de facilitarea participării democratice pentru cetățenii mobili din UE și drepturile, inclusiv drepturile de vot și responsabilitățile cetățenilor mobili din UE.
Întrucât includerea este o chestiune a guvernelor și societăților locale și este important să se asigure că serviciile municipale sunt deschise tuturor locuitorilor și coeziunea populațiilor din ce în ce mai diverse, acest atelier a subliniat că acest proiect poate fi considerat o primă vedere tentativă. la unele dintre problemele în cauză, având în vedere studiile incomplete privind impactul social și politic al liberei circulații a UE până în prezent. Având în vedere aceste activități, s-a subliniat reunirea unei game largi de orașe partenere într-un eveniment de înfrățire a orașelor în jurul integrării cetățenilor mobili din UE.